Hammam în casa ta
1846
post-template-default,single,single-post,postid-1846,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Hammam în casa ta

[:ro]Ne plângem mereu că nu ne ajunge timpul pentru a face tot ce dorim să facem. Avem 1000 de planuri mai clar sau mai vag definite. Planuri cu privire la proiectele pe care am vrea să le începem sau, între noi fi spus, pe care am vrea să le vedem ceva mai aporape de finalizare. Visăm uneori la zile libere, în care să uităm de tot şi să nu ne pese, cel puţin o vreme, de toate presiunile de peste zi. Hai să facem un exerciţiu de imaginaţie. Cum ar arăta o zi perfectă? E uşor să te arăţi mereu nemulţumit, dar poţi spune concret câteva dintre lucrurile care ţi-ar aduce bucurie, fie ea şi temporară, de scurtă durată?

Ce-ar fi să incluzi într-o astfel de zi o oază de relaxare. Să intri într-un decor aparte care te plasează instantaneu într-o altă lume. O încăpere în care odată ce ai pătruns să te ajute să uiţi de toate. Păşeşti pe o gresie cu modele intricate, pe arabescuri care te duc cu gândul la o atmosferă exotică. Simplitatea amenajării e contrabalansată de abundenţa detaliilor decorative, plasate atent în câteva zone altfel destul de aerisite, în podea, în câteva segmente de perete sau în somptuozitatea corpurilor de iluminat. Materialele par reci, dar mediul este plăcut încălzit. Simţi căldura invadându-te. Ai impresia că ai ajuns într-un spa cu iz oriental. Ai vrea să te scufunzi în apă şi să rămâi acolo ore în şir, golidu-ţi mintea. Simţi cum fiecare celulă din corp se detensionează şi ai răbdare să stai să vezi acest proces finalizat. Confortul e accentuat de aromele pe care le simţi în aer. Materialele pe care le vezi în jur îmbină curajos o oarecare rigiditate brută cu fineţea acordată detaliilor. Vezi piatră, alamă şi forme orientale. Toate par atent manufacturate şi, ca abundenţă, reduse la esenţial. Cromatica, oricât de variată, păstrează tonuri neutre. Încărcat de cădură şi de sugestia contrastelor puternice, cu energia epuizată de baia fierbinte şi de monotonia ritmului lent al apei care se mişca doar sub impulsul mişcărilor tale molcome, încerci experienţa unui duş rece. E brutal, dar necesar. Te ajută să te simţi revigorat şi proaspăt. În continuare, pentru a-ţi completa momentele de plăcere, cauţi papucii şi prosoapele moi care te acoperă fără să se facă resimţite ca element extern, artificial. Completează experienţa prin textură şi design. Totul pare natural, organic şi echilibrat.

Aşa ar putea arăta în linii mari şi cu simplificări enorme, incursiunea într-un hammam. Hammamul sau baia turcească cum e cunoscut de cei mai mulţi, împărtăşeşte rolul pe care îl au băile în general, de a ne ajuta cu igiena, dar, aceasta mizează în mod special pe relaxare. De altfel, e adesea recomandat ca o astfel de baie să fie urmată, pentru a completa ideal experienţa, de o sesiune de masaj.

Oricum, cu masaj sau fără, nu se poate să nu ţi se pară seducătoare ideea de a te putea bucura de un hammam la tine acasă. Şi, chiar dacă nu poţi avea structura întreagă a băii turceşti, cu cele trei încăperi cu temperaturi diferite, cu siguranţă poţi integra elemente de design interior care să te ajute să te deconectezi, câteva momente pe zi, sugerându-ţi experienţa cu un impact atât de pozitiv asupra psihicului tău.

Sursă foto: www.pinterest.com[:]