Design Interior inspirat de natură
495
post-template-default,single,single-post,postid-495,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Design Interior inspirat de natură

Natura însemna armonie și echilibru. Poate tocmai de aceea, câteva ore petrecute în natură ne ajută atat de mult să ne relaxam și să ne reîncărcăm bateriile. Urmând această idee, m-am gândit că ar fi interesant să creăm prin design interior o extensie a naturii la tine în casă.
Natura este un ansamblu armonios şi echilibrat şi poate tocmai acestea sunt caracteristicile care îi permit mediului natural să se autoregleze. E imposibil să nu fi observat că elementele din natură sunt interdependente şi tocmai de aceea transformările afectează întregul. Cel mai la îndemână exemplu este cel al trecerii de la un anotimp la altul. Din punct de vedere vizual peisajele se reechilibrează sezon după sezon tocmai pentru că fiecare element capătă o nouă înfăţişare care îl ajută să se integreze armonios în ansamblu.

Există metode prin care îi poţi da spatiului în care locuiești sau în care îti desfășori activiatea, o dimensiune naturală. Cea dintâi regulă este să te asiguri că optezi pentru un design interior armonios, în care elementele sunt bine integrate şi se completează într-un tot vizual. Contrastele, fie că sunt de culoare, de lumină sau de textură, trebuie să fie astfel alese şi plasate încât să permită elementelor să rămână în echilibru.

d4c9be4846d932f0d1762e30c16a0b80

Apoi, pasul firesc pentru a aduce natura în interior este să împrumuţi şi să foloseşti o parte din elementele ei. Mobilierul din lemn rămâne cel mai frecvent întâlnit exemplu în acest sens. I-ai putea pune mai bine în valoare carcaterul natural optând pentru o variantă cât mai puţin prelucrată, care să păstreze ceva din rugozitatea trunchiului de copac. Mobilierul este doar o zonă în care îl poţi aplica, la fel de bine, însă, îl poţi folosi pentru elemente structurale ale construcţiei (aşa cum sunt bârnele de lemn) sau pentru elemente decorative – caz în care îl poţi îmbina ingenios cu elemente 100% neprelucrate.

 

Piatra este şi ea o soluţie bună pentru a conferi o notă naturală unui anumit spaţiu. Duritatea ei o recomandă drept o alegere bună pentru pardoseală. E drept că nu este tocmai o sursă de confort, dar există zone în care poate fi aplicată cu succes, în apropierea intrării, în faţa şemineului sau în încăperile în care predomină umiditatea, aşa cum este cazul băii. Poate umple interesant un vas transparent din sticlă sau o zonă acoperită cu sticlă, poate completa foarte potrivit spaţiul în care decizi să aşezi plante, iar aplicată pe un perete poate focaliza atenţia într-o încăpere.

Pielea si blana naturale folosite ca elemente de decor si decorațiuni aduc și ele un aport natural în amenajarea ta. Decorează-ți interiorul cu covoare, perne, pleduri, tapiserie din piele sau blană naturale.

Plantele sunt şi ele pe cât de accesibile, pe atât de versatile şi generoase în ce priveşte rolul pe care îl pot juca în designul interior. Sunt poate cea mai uşoară metodă de a aduce natura vie în interior. Între soluţiile ceva mai noi şi, poate, mai puţin cunoscute se numără aşa-numitele grădini verticale. Grădinile verticale funcţionează pe baza unui sistem bine pus la punct care să le permită să primească suficientă apă, fără însă a deteriora în vreun fel interiorul (v. parchetul, covoarele etc.) şi fără a afecta în vreun fel (neplăcut) estetica ansamblului. Aceste ziduri de vegetaţie sunt, prin vitalitatea lor, ideale pentru un proiect de amenajare interioară prin care îţi propui să aduci natura în interior.

Sursa foto: www.pinterest.com[:]