Atunci când te întâlneşti cu o încăpere, primul contact e cu decorul. Observi ansamblul, modul cum sunt distribuite obiectele de mobilier şi cele de decor în spaţiu şi abia apoi ai ocazia să interacţionezi propriu-zis cu ambientul, să percepi aromele, să observi lumina şi, mai ales, să simţi texturile. Pentru a contribui realmente la realizarea confortului dorit fiecare element e important. Pentru o privire superficială, decorul e, probabil, suficient, dar dacă interacţiunea cu spaţiu presupune mai mult de atât, texturile sunt şi ele extrem de importante.

Prin natura lor pot ajuta la modul în care este creată atmosfera. În funcţie de consistenţă, de compoziţie şi de culoare, reflectă sau filtrează într-un anumit mod lumina şi reglează temperatura şi sonoritatea.

draperie ivoire bleu

draperie ivoire imprimeu florat design interior

draperie perdea ivoire

draperie degrade verde smarald

Imprimeurile geometrice, florale, abstracte pot umple o cameră într-un mod mai sensibil şi armonios decât ar pute-o face obiectele însele.

design interior imprimeu floral fotoiu colorat

draperie imprimeu floral fotoiu covor colorat

design interior imprimeu colorat storuri

Modul în care sunt îmbinate materialele în amenajare pot da tonul senzaţiilor pe care un spaţiu le sugerează. Ar puea fi sobru şi oficial, dacă totul e simplu şi neted ca atunci când sunt puse la un loc metale, lemn şi piele. Tweed-ul poate înlocui pielea, creând acelaşi efect de sobrietate şi eleganţă.

design interior living retro

fotoliu stofa perne colorate

design interior canapea stofa scandinav

design interior alb retro

fotoliu stofa design interior

Ar putea fi delicat şi feminin dacă în prim-plan sunt aduse mătasea şi blănurile, alături de ele poate fi plasată, cu acelaşi efect, dantela. De altfel, dantela este tot mai prezentă în decorurile contemporane, fie ca element de contrapunct într-un ambient care pune în lumină „istoria” locului sau a obiectelor, fie ca „actor principal” al cărui rol este acela de a distorsiona elegant liniile drepte şi de a diminua duritatea unor materiale poate prea brute. Arată ideal alături de in, cânepă şi chiar alături de lână.

Dacă vrei să dai o notă veselă poţi încerca să decorezi spaţiul folosind texturi diferite, luminoase şi pline de culoare.

O încăpere romantică va miza pe semiobscuritate, pe floral şi, de ce nu, pe materiale cu tente sidefate şi cromate. Brocartul s-ar încadra, fără îndoială, ideal într-un astfel de decor.

design interior contemporan perete despartitor alb negru

design interior perete caramida alba decor scandinav

design interior scaun tapisat stofa colorata

design interior scaun stofa colorata

Catifeaua va ajuta mult la crearea unei atmosfere dramatice, poate chiar cu o tentă de excentricitate, deşi, plasată într-un ambient luminos şi colorat, va râmâne şi ea, alături de celelalte componente, un detaliu.

design interior baie eleganta

design interior catifea pereti pictati

design interior catifea verde pereti colorati

Înainte de a alege mateliale potrivite e bine să acorzi atenţie câtorva elemente, astfel încât să şti cum să le faci să rezoneze cât mai bine. Analizează volumul spaţiului, cu cât e mai mare, cu atât îşi va permite să te joci mai mult cu texturile, cu culorile şi imprimeurile. Sezonul e şi el foarte important, în funcţie de asta vei putea alege densitatea materialelor. Iarna vei vrea draperii mai consistente care să nu lase frigul să intre uşor şi, în acelaşi sens, vei alege un covor gros care să contribuie la păstrarea căldurii din cameră. Pernele şi păturile sunt completări cu care poţi jongla uşor şi cu atât mai mult acum, în lunile de iarnă când se dovedesc utile nu numai pentru a îmbrăca într-un mod mai expresiv încăperile.

patura blana naturala confortabil

desing scandinav blana lampadar telescopic

desing scandinav blana masa cafea lemn

scandinav design interior blana alba naturala canapea alba caramida aparenta alba

Sursă foto: www.pinterest.com