OSB-ul un material simplu dar de impact în amenajările interioare
1257
post-template-default,single,single-post,postid-1257,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

OSB-ul un material simplu dar de impact în amenajările interioare

[:ro]OSB-ul este un material din ce în ce mai folosit și în România în designul de interior. Pentru că este un material ce mă intrigă prin contrastul dintre simplitatea și impactul lui, am notat câteva idei despre cum il puteți folosi în casele voastre.

OSB-ul sau Oriented Strand Board este un produs obținut prin presarea mecanică a unui amestec de adeziv și straturi de fulgi de lemn, dispuși în anumite direcții, până la obținerea unor plăci compacte.

design interior OSB dormitor

design interior OSB bucatarie

În proiectele de amenajare interioară panourile OSB se pot dovedi o resursă extrem de versatilă. Sunt relativ ușor de montat și de deplasat, astfel încât pot conferi o doză mare de flexibilitate spațiului în care sunt incluse. Panourile OSB pot fi folosite pentru a delimita zonele și funcțiunile diferite ale unui spațiu, dar pot fi, totodată, parte a unui proiect de amenajare dinamică, în care compartimentarea să nu fie una definitivă, ci ușor transformabilă. Sunt potrivite pentru a crea închideri și deschideri temporare, acționând după logica pereților despărțitori mobili sau a paravanelor. În același sens, al sugerării unei anume compartimentări, panourile OSB pot fi utilizate pentru a crea zone cu un regim de înălțime diferit. Plăcile OSB pot fi incluse în crearea unui postament care să servească pentru a delimita zona unde se servește masa, pentru realizarea unei scări interioare sau a unei platforme care să delimiteze o zonă de lucru.

O altă potențială întrebuințare ar fi ca material de bază pentru realizarea obiectelor de mobilier. Ușurința cu care poate fi mânuit materialul și aspectul său de placă uniformă îl fac ușor de folosit în realizarea a aproape orice corp de mobilier cu rafturi, de la bibliotecă, până la dulap pentru haine. Poate, însă, la fel de bine, intra în componența scaunelor, meselor, birourilor și chiar a elementelor care se apropie în mai mare măsură de decorativ: rame, tăblii pentru pat, corpuri de iluminat etc.

OSB-ul poate avea un efect interesant și dacă este folosit pentru a tapeta unul sau mai mulți dintre pereții camerei. În astfel de situații, în care este considerat potențialul decorativ al acestui material pot fi avute în vedere două aspecte. Mixul de nuanțe de lemn proprii OSB-ului pot fi detaliul pe care se mizează în amenajare. La fel de bine însă, textura poate fi cea care să creeze diferența semnificativă căutată în proiectul de amenajare. În cea de-a doua situație, opțiunile devin semnificativ mai multe, întrucât textura poate fi păstrată și dacă se optează pentru schimbarea culorii panourilor.

Sursă foto: www.pinterest.com[:]