Dormitorul – idei de amenajare
773
post-template-default,single,single-post,postid-773,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Dormitorul – idei de amenajare

[:ro]Dormitorul este, prin definiţie, un spaţiu destinat odihnei şi relaxării, este acel loc din casă în care te retragi lăsându-le pe toate în urmă, pentru o vreme, suficient încât să reuşeşti să te aduni şi să recapeţi energia necesară pentru a le întâmpina din nou.

La fel ca în raport cu orice alt aspect, şi în legătură cu relaxarea avem probabil cu toţii gusturile şi aşteptările noastre. În spaţiul pe care îl locuim, nevoile şi exigenţele noastre se reflectă prin preferinţe legate de nuanţe, densitate, lumină, dar şi texturi, materiale şi volume. Felul în care asamblăm toate aceste componente poate fi unul pe care să îl percepem drept armonios, dar, probabil pentru a îl conduce până la punctul în care devine o sursă de relaxare mai sunt câţiva paşi de parcurs. Distincţia este importantă pentru că armonios şi plăcut estetic nu înseamnă neapărat relaxant. Vom vrea, fără îndoială să ne amenajăm cât mai plăcut şi camera de lucru, fără a lăsa loc de incoerenţe estetice deranjante, dar asta nu înseamnă că am vrea să facem din ea un spaţiu care să ne invite la odihnă. Aşadar, provocarea pe care o ridică amenajarea dormitorului e în strânsă relaţie cu măsura în care putem identifica acele elemente care ne ajută să scăpăm de tensiune, creându-ne o stare de linişte şi calm.

08f92f22fa7d8c5179623c34b4159254

a1b25e275dc3bbe6378c8b18b6d276d8

Aşa cum spuneam, ele pot fi legate de cromatic. Albul are pentru cei mai mulţi dintre noi un efect semnificativ în această direcţie. E uniform, inspiră curăţenie şi puritate, în plus, nu trebuie neapărat să fie plat, completat cu elemente potrivit alese poate deveni chiar spectaculos. De altfel, nuanţele neutre au în general acest efect, sunt discrete şi, prin urmare, întreţin o oarecare senzaţie de temperare. Percepţia generală este că ar trebui evitate în dormitor culorile reci, întrucât caracterul oarecum riguros şi potenţialul lor de a inspira la dinamism, distanţă nu sunt adecvate cu această încăpere. În ciuda acestei convingeri, trebuie spus că există totuşi numeroase soluţii de amenajare în care implicarea culorilor reci s-a dovedit o alegere cum nu se poate mai potrivită.

Este important, desigur, în amenajare şi tipul de mobilier ales şi felul în care acesta reuşeşte să fie armonizat cu spaţiul disponibil. E puţin probabil ca într-o încăpere mică să reuşim sau chiar să ne dorim să îngrămădim cât mai multe obiecte de mobilier. Densitatea spaţiului are şi ea un cuvânt important de spus în ce priveşte senzaţiile pe care acesta reuşeşte să le transmită. Pe de altă parte, dacă nu suntem neapărat ataşaţi de stilul minimalist e probabil să ne dorim să valorificăm din plin un spaţiu generos în care să nu ne limităm la a include numai un pat şi două noptiere. Un divan aşezat lângă fereastră sau o masă de toaletă ne pot crea mai mult confort, chiar dacă nu este imperativ ca ele să existe în dormitor.

Stilul ales pentru amenajare este şi el important, dar din nou, nu poate fi ales făcând abstracţie de ceea ce un anumit stil ne transmite la nivel personal. Pentru unii modern înseamnă rece, simplist şi lipsit de personalitate, pentru alţii clasic înseamnă încărcat, perimat şi obositor, tocmai de aceea alegerea stilului trebuie făcută în perfectă rezonanţă cu percepţia pe care o avem asupra lui.

fa576464a71f5991178f75ecd78d3119

Din punct de vedere funcțional lucrurile stau altfel însă. Vom discuta despre cateva soluții de amenajare a dormitorului care vă vor fi de folos indiferent de stilul ales. În primul rând atunci când renovăm sau amenajăm un dormitor trebuie să ținem cont de calitatea finisajelor și a accesoriilor. Recomandăm alegerea materialelor de calitate care contribuie și la izolarea fonică a încăperii. Un exemplu ar fi draperiile din țesături naturale, dense, care împiedică pătrunderea luminii și ne ajută să obținem un somn mai lung și mai linistitor în diminețile în care nu ne grăbim să plecăm de acasă. Este foarte important ca atunci când alegem materialele pentru decorarea și amenajarea dormitorului să ne axăm pe alegerea materialelor și a fibrelor naturale: lemn, bumbac, in, etc. În acest fel ne vom asigura nu doar o încapere caldă și primitoare, ci și benefică sănătății și stării de spirit.

491d64c4f0a1197a29b719abbe6e9ad4

Pentru un confort cât mai crescut asigurați-vă că aveți acces la întrerupătoare din pat: atât pentru sistemele de iluminat din dreptul noptierelor cât și pentru sistemul de iluminat general. Pentru un flux de circulație bun nu poziționați patul în dreptul ușii de intrare în dormitor. Și referitor la veșnica problemă a depozitării, vă rugam insistent, să profitați de spațiu pentru creearea zonelor de depozitare (nu vor ramane nefolosite): noptiere cu sertare, pat cu depozitare sub somieră, dulap/dressing realizat la comandă pentru eficientizarea spațiului.

Ţinând cont de toate aceste aspecte şi plasându-le în contextul propriei sensibilităţi, şansele de a obţine un dormitor care să răspundă cât mai bine nevoilor şi dorinţelor pe care le avem cresc semnificativ.

Sursa foto: www.pinterest.com[:]