Casa de la ţară. Întoarcere în trecut
21780
post-template-default,single,single-post,postid-21780,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Casa de la ţară. Întoarcere în trecut

[:ro]Designul de interior nu trebuie să tindă întotdeauna să atingă ultimele trenduri din modă şi design. De altfel, nici nu ar trebui să facă asta deloc, dat fiind că scopul său nu este acela de a imita modele distante, ci de a crea o ambianţă cu personalitatea şi semnificaţie, care să reflecte personalitatea şi pasiunile locuitorilor spaţiului respectiv. Şi dacă locuitorii sunt foarte conectaţi la rădăcinile lor şi se simt mai confortabil într-un mediu care le aminteşte de origini printr-o ambianţă bazată pe un design de interior cu accente nostalgice? Atunci va fi nevoie ca privirile să se întoarcă spre trecut.

Un design interior care să reflecte trăsături ale casei româneşti de la ţară nu impune neapărat o ambianţă rustică. Elemente clasice, specifice arhitecturii româneşti, pot fi implicate în mod creativ într-un concept de design interior modern. Îmbinarea poate fi făcută în mod natural, fără exagerări, astfel încât să se ajungă la un decor care să deflecte deopotrivă simplitate şi respect pentru tradiţie. Decorul poate incorpora o sobă de teracotă şi mobilă, stâlpi şi bârne sculptate manual. Totuşi, în ciuda dimensiunii mai pronunţat decorative a unor astfel de elemente, spaţiul poate fi totuşi păstrat simplu şi cu linii curate.

Metalul şi lemnul au potenţialul de a crea mediul perfect pentru expunerea unor elemnete care să aparţină ambelor registre: modern şi tradiţional.

design interior baie cada butoi

design interior soba influente traditionale

Între elementele specifice caselor tradiţionale, dar care au fost, de asemenea, împrumutate de locuinţele moderne se numără şi cele de mai jos:
– Pereţii albi. Pereţii zugrăviţi cu alb apar atât în casele tradiţionale, cât şi în cele moderne şi sunt apreciaţi pentru capacitatea lor de a lumina spaţiul şi de a crea o ambianţă ordonată,
– Covoarele tradiţionale. Covoarele făcute manual sunt specifice unei perioade şi unui mediu care nu au fost contaminate de epoca industrializării. În zilele noastre astfel de obiecte sunt valorificate pentru natura lor unică, pentru potenţialul de a reflecta unicitate şi, poate mai ales, pentru că sugerează folosirea unor materiale de calitate
– Mobilietul din lemn. Deşi electrocasnicele trădează provenienţa lor modernă în contururile strălucitoare şi suple din inox, mobilierul din lemn solid, amplasat în apropierea lor, are suficientă forţă să readucă în atenţie un timp mai îndepărtat.
– Obiectele din lut. Casele moderne folosesc, de obicei, obiectele din lut pe post de elemente de decor, totuşi acestea pot fi, fără probleme readuse în centru activităţilor din bucătărie (de altfel bucătari-şefi din întreaga lume au început deja să le refolosească şi să le recomande datorită proprietăţilor lor aparte)
– Materialele organice. Într-o casă tradiţională, materialele sintetice nu aveau ce căuta, iar această tendinţă poate fi observată acum şi în locuinţele celor care sunt focusaţi pe un stil de viaţă sănătos.

Elementele descrise mai sus sunt numai câteva dintre cele care pot fi incorporate într-un proiect de design interior al cărui rezultat se doreşte să fie o casă modernă care nu ignoră rădăcinile tradiţioale şi sănătoase ale locuitorilor săi.

Sursa foto: www.pinterest.com