Amenajări în culori pastelate
21775
post-template-default,single,single-post,postid-21775,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Amenajări în culori pastelate

[:ro]Amenajările interioare pot fi astfel concepute încât să transmită o varietate de senzaţii şi să impună diferite atitudini: de la somptuos şi elegant pâna la familiar şi primitor. Culorile pastelate se plasează în seria elementelor care accentuează starea de confort şi care transmit foarte pregnant o senzaţie de relaxare, de calm şi echilibru.

Nuanţele delicate ale pastelurilor pot îmbrăca discret interioarele, căci le lipseşte stridenţa zgomotoasă a culorilor tari. În plus, fiind tonuri deschise, contribuie la accentuarea luminozităţii încăperilor în care domină, dându-le astfel un plus de vitalitate nu numai prin culoare, ci şi prin lumină.

Există prejudecata că nuanţele pastel sunt irevocabil revendicate de stilul feminin. E drept că vorbind de delicateţe, discreţie, căldură avem tendinţa să mergem spre ideea tiparului de gândire conform căruia i s-ar asocia femininul. Nu ar trebui pierdut din vedere că pastel nu înseamnă exclusiv roz, în plus, rozul nu le mai este nici el, de mult, interzis bărbaţilor. Dacă există totusi senzaţia că dominanţa pastel a unei încăperi subminează potenţialul masculin al acesteia, o soluţie foarte simplă ar fi să introduci elemente în nuanţe închise, nuante de gri sau lemn, piatră.

Putem, de asemenea, da adâncime încăperilor folosind culorile pastelate în combinaţie cu nuanţe mai intense sau cu tipare îndrăzneţe. Pastelurile pot fi astfel folosite ca accente, încât să diversifice paleta nuanţelor dominante, sau pot fi chiar ele dominante.

O altă calitate apreciată a nuanţelor pastel este aceea că pot fi foarte uşor combinate cu tonurile naturale. Pastelurile completează foarte bine multe nuanţe de lemn aşa cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul lemnului de mahon care poate fi uşor completat cu nuanţe de galben pastelat sau verde-fistic.

Deşi pot fi aplicate ca nuanţe dominante aşa cum se întâmplă atunci când sunt alese pentru a zugrăvi pereţii unei încăperi, pentru tapiţerii sau pentru obiectele mari de mobilier, culorile pastelate pot, la fel de bine, să fie introduse, cum aminteam şi mai sus, ca simple accente. În această din urmă situaţie ar putea fi regăsite la nivelul corpurilor de iluminat, scaunelor şi chiar al aparatelor electrocasnice sau, poate, în picturi decorative. Posibilităţile sunt nelimitate, iar potenţialul culorilor pastelate este unul care merită, fără îndoială, să fie exploatat.

66c016f2758d9a9ffb5882cebd5aed61

Sursa foto: www.pinterest.com[:]