Reutilizarea paleților în designul de interior
1538
post-template-default,single,single-post,postid-1538,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Reutilizarea paleților în designul de interior

[:ro]Folosirea paleţilor în amenajarea interioarelor se aliniază cumva unei tendinţe actuale de a pune în practică proiecte de tip DIY (do it yourself) în mai toate domeniile. La fel de pregnantă este şi tendinţa de refolosire a materialelor şi obiectelor, nu numai prin recondiţionare, ci şi prin regândirea scopului lor iniţial.

Sunt obiecte, aşa cum este cazul paleţilor, care au în mod special o natură practică şi trimit la multiple posibilităţi de (re)utilizare. Mai mult, dacă sunt puse faţă în faţă natura brută a paleţilor cu potenţialul lor practic ia naştere un ansamblu care acţionează ca stimulent provocator pentru imaginaţie şi îndemânare. Iar dacă rezultatul final este puţin costisitor, atât financiar, cât şi ca efort investit, atunci proiectele pot curge necontenit.

Ne-am gândit să avem în vedere câteva dintre cele mai des întâlnite tipuri de proiecte de amenajare interioară care implică reutilizarea paleţilor.

Paleţii ca elemente structurale

Fiind rezistenţi şi stabili, paleţii pot deveni parte a unor proiecte de reamenajare a spaţiilor care presupun modificări nu doar ale decorului, ci şi ale spaţiului în sine, a modului de compartimentare spre exemplu. Pentru închiderea sau recompartimentarea spaţiului, paleţii pot fi întrebuinţaţi ca elemente constitutive ale unui perete interior care să fie închis complet şi compact, sau parţial. La fel de bine ei ar putea fi folosiţi pentru a marca diferenţe de nivel într-un spaţiu foarte deschis. În interiorul unui living foarte amplu, poate fi imaginată o zonă delimitată printr-un regim de înălţime diferit care să fie concepută ca spaţiu de relaxare, unde să fie aplasate, spre exemplu, o sofa, fotolii şi o măsuţă pentru cafea.

Paleţii ca elemente suport

Paleţii pot fi întrebuinţaţi şi ca elemente suport, ca elemente care servesc drept fundal pentru expunerea altora care la rândul lor să fie utile în mod practic sau estetic (decorative). Se pot obţine din paleţi rafturi sau rame pe care să fie dispuse fotografii, mesaje sau obiecte cu semnificaţie personală. De asemenea, pot fi plasaţi, pentru a crea un efect puternic prin alăturarea dintre brut şi finisat, în bucătărie ca suport pentru veselă. În acelaşi scop ar putea fi utilizaţi şi ca suport pentru elemente ceva mai inedite, cum e cazul corpurilor de iluminat, a obiectelor outdoor sau chiar a plantelor.

design interior etajera paleti lemn

Paleţii ca obiecte de mobilier clasice

Forma lor plată şi stabilitatea au făcut ca paleţii să pătrundă în zona amenajărilor interioare mai întâi ca bază pentru obiecte de mobilier clasice. Astfel probabil cea mai răspândită modalitate de utilizare a lor este aceea de cadru de pat. La fel de des întâlnite sunt proiectele în care paleţii sunt transformaţi în mese sau noptiere.

Ce e interesant de constatat, pe de o parte observând proiecte deja realizate, pe de alta încercând să imaginăm unele noi, este că până şi cele mai simple idei puse în practică prin utilizarea paleţilor sugerează potenţialul mare pe care aceştia îl au subliniind astfel că un element atât de simplu poate constitui punctul de plecare pentru elemente tot mai complexe şi mai ingenioase.

design interior masa reutilizare paleti

design interior camera copilului paleti lemn

amenajari interioare tablie pat paleti reutilizati

Sursă foto: www.pinterest.com[:]