Minimalism vs. Eclectic
576
post-template-default,single,single-post,postid-576,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Minimalism vs. Eclectic

[:ro]Aruncând o privire spre tendinţele actuale în design interior, se pot observa două, semnificativ diferite, dar care, în ciuda acestui fapt, coexistă în contemporaneitate. Este vorba despre stilurile minimalist şi eclectic.

Deşi reflectă atitudini total diferite, sau poate tocmai de aceea, minimalismul şi eclectismul rămân actuale pentru segmente importante de “public”. Am încercat să identificăm cracteristicile lor principale şi, în consecinţă, motivele pentru care sunt alese aceste două stiluri, unul în detrimentul celuilalt.

Minimalismul, un stil de inspiraţie japoneză, e definit ca fiind un stil pur şi echilibrat. Asta neînsemnând că ar fi exclusiv rezervat celor care sunt puri şi echilibraţi, ci că este pe gustul celor care tind spre un astfel de mediu, care îşi doresc să obţină un spaţiu care să le ofere linişte, în care să se poată relaxa şi care să fie eliberat de presiunea unui ambient încărcat.

Minimalismul este simplu, dar trebuie să fie, în egală măsură, deplin funcţional. Este stilul care îşi propune să obţină maximum de efect cu minimum de mijloace. Aşadar, minimalismul mizează pe simetrie şi simplitate pentru a crea un mediu eficientizat, mai puţin stresant, apăsător, dar care să ofere, totodată, tot confortul necesar celor care locuiesc spaţiul respectiv.

Minimalism înseamnă în genere nu doar un spaţiu aerisit, ci şi o paletă de culori simplă. De regulă, culori neutre, luminoase, care deschid spaţiul, îl fac să pară mai generos.

Culorile aprinse pot fi integrate şi ele bine, dar e de preferat să fie folosite ca accente de culoare cu ajutoul cărora spaţiul să fie înviorat, salvat de la monotonie şi uniformitate.

Designul minimalist are proprietatea de a pune in valoare arhitectura spaţiului. Pentru ca minimalismul să-şi atinga scopul, e important ca în realizarea unui astfel de design să se opteze pentru materiale de calitate şi să se insite pe realizarea de finisaje care să fie de asemenea de bună calitate. În absenţa acestor exigenţe exista riscul ca rezultatul să fie pur şi simplu unul ieftin, sărăcăcios şi puţin fiabil.

0cfca7dd2ce29ab1c1684cvde3999a4db0

87dddb24b6723f48d77fcc8881bc4323

Dacă minimalismul li se potriveşte celor care caută confortul în linişte şi simplitate, eclectismul este pentru aceia care definesc confortul prin abundenţă. Aceştia sunt de regulă cei care au nevoie de mai multe opţiuni disponibile simultan şi care se simt inconfortabil în ipostaza de a alege. Cei cu apetenţă pentru eclectism obţin, probabil, astfel mai multă siguranţă şi dinamismul pe care îl percep în alăturarea de culori şi detalii diferite, dar deopotrivă pregnante.

8

Ce este de fapt eclectismul? Este mişcarea prezentă deopotrivă în artă şi în designul de interior, care are la bază o idee relativ simplă, dar cu un efect estetic puternic. Stilul eclectic in designul interior este definit de combinarea într-un singur spatiu a mai multor elemente sau stiluri specifice unor perioade istorice sau origini diferite.

Combinaţia inedită care defineşte eclectismul nu trebuie, totuşi, înţeleasă ca un ansamblu lipsit de sens şi uşor de realizat prin simpla alăturare întâmplătoare a unor elemente altfel disparate. Ca stil, eclectismul presupune o alăturare controlată, un efect căutat şi poate tocmai de aceea, în ciuda aparenţei, designul de interior eclectic este unul mai greu de realizat decât s-ar putea crede.

6

În ciuda mizelor lor diferite, ambele stiluri, atât cel eclectic, cât şi cel minimalist presupun efort şi creativitate, în absenţa cărora simpla bifare a caracteristicilor lor într-un proiect de design interior nu poate nici pe departe garanta obţinerea efectului scontat, poate chiar dimpotrivă.

Sursa foto: www.pinterest.com[:]